Gündem Afyon - Haber Sitesi
HV
01 MAYIS Çarşamba 02:36

Han-ı Barçın: Afyonkarahisar'ın köyüydü Eskişehir'in ilçesi oldu

1963'e kadar Afyonkarahisar'a bağlı bir köy olan Han, Son yıllarda Frigya turizmi ile gündeme gelen Eskişehir'in Han ilçesi Türkiye'nin en küçük ilçelerinden biri.

TÜRKİYE
Giriş Tarihi : 13-01-2024 17:29   Güncelleme : 13-01-2024 17:35
Han-ı Barçın: Afyonkarahisar'ın köyüydü Eskişehir'in ilçesi oldu

Frigya turizmi ile son yıllarda adında çokca bahsettiren ilçede, Frigya dönemine ait yeraltı kapalıçarşısı bulundu ve kazı çalışmalarıyla turizme kazaandırıldı.

Şimdilerde Eskişehir'e bağlı olan Han ilçesi, tarihteki en eskiyerleşim yerlerinden biri.
İlçeye en yakın ilçe ise: Afyonkarahisar'ın Bayat ilçesi.

Türkiye'de en az nüfusa sahip olan ilçelerden biri olan Han Nüfusu 2052 kişi olup bu bakımdan 922 ilçe arasında sondan üçüncü.

Eskişehir'in nüfus bakımından en küçük ilçesi

Yoğun göç veren Han ilçesi, nüfus bakımından oldukça az. Göç edenlerin bir kısmı ilçeyi yaz aylarında yayla olarak kullansa da Han'ın toplam nüfusu 2052 kişidir.

Frigya Turizmi alanında gelişmekte olan ilçe, göçü azaltmak istiyor.

Genel Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanıyor

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan Han ilçesinin en önemli gelir kaynağı küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, tarla bitkileri, arıcılık ve meyvecilik oluyor.  Eğitim, sağlık, bankacılık, ticaret, alışveriş ve birtakım resmi işlemlerin yürütülmesi için Han'da yaşayan vatandaşlar, Çifteler ve Eskişehir merkeze gitmeyi tercih ediyorlar.

Kanuni döneminde sınırları çok büyüktü

Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait kaynaklarda Han-ı Barçın kazası olarak ismi geçen Han ilçesine bağlı 119 tane köy bulunuyordu.  Kanuni döneminde büyük sınırları olan Han'ın o dönemde sınırı bugünkü Afyon Emirdağ ilçesinin tamamı, İscehisar ilçesinin kuzey kısımları, Bayat ilçesinin tamamı, Eskişehir Sivrihisar ilçesinin bir kısmı, Ankara Haymana ilçesinin bir kısmını da içine aldığı yazılı kaynaklarda geçiyor.

Afyon'dan Eskişehir'e bağlandı

Çeşitli nedenlerden sonra sınırlarında küçülme yaşayan Han ilçesi, yakın tarihinde Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesine bağlandı.
1963'e kadar Afyonkarahisar'a bağlı bir köy olan Han, daha sonra Eskişehir'in Çifteler ilçesine bucak olarak bağlanandı ve 15 Mayıs 1967'de belde, 20 Mayıs 1990 tarihinde çıkarılan 3644 sayılı Kanun ile ilçe statüsüne kavuştu.

Gündem AfyonGündem Afyon

Afyonkarahisar Haberleri

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR